Månadsavstämning: februari

Februari har försvunnit och vi går in i årets tredje månad. Här kommer vår sammanfattning för februari:

Inkomster

Jag fick föräldrapenning fram till och med förra veckan, och de sista dagarna är det lön istället eftersom jag börjat jobba igen. Maken fick ut sin vanliga lön. Utöver detta har jag sålt begagnat för 1 000 kr (alltså totalt 2 000 kr av de 6 000 kr som är målet för året), gjort en större tårta som beställdes. Dessutom som alltid barnbidrag.

Utgifter/sparkvot

Matkostnaderna för månaden blev lägre än budgeterat, eftersom pappa, som bor hos oss i veckorna för att ta hand om barnen nu när både jag och maken arbetar under en överlappande period, betalade maten under en vecka (han ville inte ”äta oss ur huset”, vilket jag mest skrattade åt eftersom han inte äter särskilt mycket). Vi fick också tillbaka årskostnaden på Coop-kortet när vi sa upp det (eftersom de nu lägger på valutaväxlingsavgift på betalningar i andra valutor, vilket är hela anledningen till att vi hade dem) i form av en check på 349 kr som användes till matinköp. I gengäld för en lägre hemma-matkostnad blev ute-matkostnaden högre av olika anledningar. Utematen har dock varit mycket uppskattad, så värt ändå.

Hus-kostnaderna var också mer än vanligt, dels för att det är vinter och fjärrvärmen är dyyyyr (vilket dock inte är någon större skillnad mot februari förra året) och dels pga ett problem som nödvändiggjorde att en VVS:are kom till oss. VVS:are borde kunna bli miljonärer på väldigt kort tid…

Övrigt-kategorin blev lite större än tänkt eftersom dotterns Djungelgympa skulle betalas och jag betalade den bugg-kurs jag börjat på, vilket blev drygt 2 000 kr bara på de två posterna. Vi hade inga årskostnader, och månadskostnaderna på abonnemang med mera är låga. Äldsta dottern fick ett gäng ny-begagnade kläder från Sellpy eftersom hon växer så det knakar och därmed växer ur sina kläder.

Totalt sett landade sparkvoten på 60,15%, vilket mot sparkvotsmålet om 40% ju ändå får sägas vara mycket väl godkänt. Vi kan lägga ytterligare 12,5% av årets sparmål till handlingarna.

Investeringar

Vi kommer lägga de sparade pengarna som följer:

  • 13,5% till SBAB för att vi planerar att betala av lite av våra huslån i samband med att vi förhandlar om lånen om ett år. För över samma summa varje månad
  • ca 58% till Avanza för investering i aktier (beroende på hur mycket Spiltan-aktien går för)
  • Vi kommer köpa en Spiltan-aktie
  • 3% till Lendify, vår månatliga överföring
  • 2 000 kr till barnens portfölj, där hälften investeras automatiskt i fondportföljen och hälften läggs i enskilda aktier.

Utdelning från Realty Income. Snart börjar utdelningssäsongen på riktigt och det ska bli roligt! Baserat på våra beräkningar kommer vi att slå vårt utdelningsmål (24 000 kr). Känns bra. Att det inte är ett jämt flöde över året stör mig inte nämnvärt, eftersom det ändå ”bara” ska återinvesteras.

Hälsa

Suck. Jag har varit förkyld nu i över två veckor, med kraftig minskad träning och fysisk aktivitet som följd. Ovanpå det skadade jag vaden någon vecka tidigare och fick ta det lugnt på grund av det. 395 000 steg blev det i alla fall (snitt: 14 100/dag), två pass med FitBit, tre pass (1,5 h per gång) bugg, två träningstillfällen på Medley, och två gånger i simhallen med barnen. Tack och lov har barnen varit friska och vi har inte haft någon VAB (eller ja, hemmavarande barn, jag har ju varit föräldraledig).

Bloggen

Totalt var det drygt 5 600 sidvisningar under månaden, något lägre än januari. Mest hänvisningar kom från Fru EB. Av någon anledning har jag 386 visningar från USA, trots att jag skriver på svenska – förvirrande men kul. Majoriteten är givetvis från Sverige.

Mest lästa inläggen var:

  1. ADHD – en ursäkt för vad som helst?
  2. Fråga om sexet eller ekonomin?
  3. Att dela på föräldraledigheten
  4. Jag börjar jobba igen
  5. #sparadkrona på apoteksköp

Sammanfattning

En vettigt bra månad ekonomiskt sett, men en katastrof för hälsan. Nya tag nu när förkylningen börjar ebba ut. Produktiv månad för bloggen och en hel del besökare.

Dela: