Begagnade barnkläder

Begagnade barnkläder är helt och hållet min grej. De få saker ungarna äger som är nya är i princip uteslutande köpta av någon annan (främst mormor, som då i sin tur brukar hitta grejer på rea). Jag köper såväl skor som vanliga kläder och ytterkläder. Undantaget är trosor.

Visa det här inlägget på Instagram

Ett inlägg delat av Cosmonomics (@cosmonomics.se)

Var hittar man begagnade barnkläder?

  1. Facebook: marketplace. Alla kan annonsera, annonserna är gratis. Finns hur mycket som helst där, barnkläder och annat.
  2. Facebook: specifika köp-och-sälj-grupper. Också gratis annonser. Vissa grupper är bättre än andra, jag föredrar Linköping Bloppis-gruppen eftersom allt ligger kategoriserat, så att jag slipper försöka ta mig igenom ett helt flöde av grejer jag inte är intresserad av, utan istället kan gå direkt till t ex 98/104 i storlek på barnkläder, men här gäller det att hitta någon grupp man gillar upplägget på.
  3. Fysiska loppisar. Finns det inte lika många av för närvarande, men de kan vara fantastiska för att hitta barnkläder. Dessutom får man ta på dem, undersöka dem för fläckar och hål.
  4. Myrorna och andra second-hand-affärer. Har ett väldigt varierande utbud och det kan vara jättebra skick eller fullständiga motsatsen.
  5. Tradera. Jag köper sällan eller aldrig på Tradera för jag gillar inte hela budgivningsgrejen, men det finns massor där.
  6. Sellpy. Här har jag köpt en hel del och det tycker jag funkar bra.
  7. Blocket. Finns en del där med, men inte lika mycket.
Visa det här inlägget på Instagram

Ett inlägg delat av Cosmonomics (@cosmonomics.se)

Vad ska man tänka på när man ska köpa begagnade barnkläder?

  1. Försök få en uppfattning om skicket på kläderna, även om det är på bild. Förhoppningsvis är säljaren ärlig och berättar om det finns fläckar med mera, men det är de inte alltid. Fråga! Och bestäm dig för vad du accepterar. 100 kr för en hel påse kläder kan ju ändå vara okej, även om en del är mer slitet än annat. Barnkläder är ofta lite slitna när man köper dem, men det reflekteras av att priset ofta är lågt jämfört med nypris. Framför allt dagiskläder (som slits hårt) tycker jag det är helt okej om det redan finns någon mindre fläck eller så. Mindre storlekar = mindre slitet ofta, när man kommer ner i bebisålder, eftersom bebisar dels växer ur kläderna för fort och dels inte sliter så hårt på kläderna.
  2. Är det ett rökfritt hem? Det är jätteviktigt för mig åtminstone, liksom om det är ett djurfritt hem – och om det inte är det, vilket djur? Har de varit i närheten av kläderna?
  3. Hur långt är det att hämta kläderna? Tänk på att drivmedel och din tid också kostar.

Annat att köpa begagnat

Man kan köpa mycket annat begagnat till barn också. Här är några saker jag köpt begagnade till våra barn:

  1. Barnvagn. När vi skulle ha en ny barnvagn hittade vi en för tusenlappen på Marketplace.
  2. Skridskor och inlines.
  3. Cyklar. Alla cyklar barnen fått utom en balanscykel äldsta dottern fick för ett par år sedan (som var nedsatt med 80% från ursprungspriset, så den kostade som en begagnad) har varit begagnade.
  4. Leksaker. Nästan all inredning i lekstugan.
  5. Böcker. Barnens bibliotek består nästan uteslutande av begagnade böcker.
  6. Garderober. Båda garderoberna barnen har i sina respektive rum är köpta via Marketplace.
  7. Sängar. Bådas sängar är köpta begagnade.
  8. Bärselar/bärsjalar. Billigare än att köpa nytt, helt klart, och finns en uppsjö (finns hela grupper dedikerade till bärsjalar).
Visa det här inlägget på Instagram

Ett inlägg delat av Cosmonomics (@cosmonomics.se)

Dela: