Vem har ansvar för att folk skuldsätter sig?

Är det Klarnas fel att allt fler unga hamnar i skulder upp över öronen?

Karin Pihl på GP tycker det definitivt, och vill sätta åt företaget (och andra liknande företag, men Klarna nämns flera gånger i texten till skillnad från övriga som får vara anonyma) genom att förbjuda att i aktivt uppmuntra kunder att betala på faktura än direkt vid köp, att öka antalet kreditprövningar, och att öka kostnaderna för att ansöka och driva in skulden via Kronofogden. Den sistnämnda kan jag hålla med om, det är ganska märkligt att stora företag betalar lika mycket som enskilda privatpersoner för att driva in en skuld, så om man kan ändra lite på det där så go for it. För att komma åt det skulle det väl bara vara att säga att om du har 1-10 ansökningar om året så kostar det så här mycket, 11-100 mer, och så vidare uppåt.

Men i övrigt? Är det statens ansvar att gå in och fixa så att folk inte kan ta dumma beslut? Pihl tycker det uppenbarligen. Själv velar jag lite fram och tillbaka – å ena sidan så är en del av kredit- och låneföretagen rena bedrägeribolagen med ockerräntor, å andra sidan borde vuxna människor kunna avkrävas eget ansvar. Så även unga människor.

Däremot borde man ha privatekonomi som ämne i skolan. Att förstå principer om ränta-på-ränta och hur det både kan jobba för en (investeringar) och emot en (lån) vore ju till exempel något som är högst relevant för alla invånare. När nu konsumtionslånen ökar kraftigt, framför allt bland 25-35-åringar, så är det ju relevant att fråga sig om de alls förstår vad de ger sig in i när de säger ja till ett lån för att köpa en ny telefon eller vad det nu handlar om. Majoriteten förstår förmodligen inte hur mycket lånet kommer kosta dem. De ser bara det positiva: ”Jag slipper betala nu.” Men den som inga pengar har för en ny telefon just nu, den lär inte ha pengarna om en månad heller.

Så jag vet inte riktigt. Vissa åtstramningar behövs, men jag är fortfarande ett fan av att tvinga folk att ta eget ansvar. Det ingår i att vara vuxen.

Dela: