Ju mer man lär sig desto roligare blir det

I Tobias Schildfats bok ”Vägen till din första miljon” som jag för närvarande läser står det bland annat:

Just därför är jag också mycket hoppfull, för när någon faktiskt ägnar lite tid och energi åt att engagera sig i sin egen ekonomi ser jag ofta att det är starten på en god cirkel. Ju mer man lär sig desto roligare blir det. Det är egentligen väldigt enkelt. Allt resultat går ju rakt in i din egen ekonomi. Vem tycker inte det är kul och vem får inte förnyad energi av det?

Och visst är det så, inte bara med ekonomi utan med det mesta? Ju mer intresserad man blir, desto mer man lär sig om något, desto mer intressant har det en tendens att bli. Det är därför många av oss nördar ner oss i saker och ting. Innan jag bakade min första tårta hade jag läst på i flera timmar om hur man på bästa sätt bakar, smörkrämar, täcker och dekorerar den för att slutresultatet ska bli optimalt. Sedan har det givetvis tagit ett par år av träning att komma till den nivå jag är nu, men det ingår ju också i ”ju mer man lär sig”. Det är helt enkelt enklare att bli ännu bättre på något man redan kan, än att börja från början.

Jag föreläser för yngrekursare på läkarprogrammet om studieteknik med jämna mellanrum. En av sakerna jag försöker få dem att förstå är att medicinspråket är ett helt nytt språk. Det spelar ingen roll om man är riktigt duktig på engelska när man börjar läsa medicin – och det är ju många, det är ju, om vi bortser från de som tar sig in genom att fuska på högskoleprovet, högpresterande elever hela högen – för när man öppnar en medicinbok är det ändå mängder av nya begrepp man inte stött på tidigare. Själv fick jag under första terminen slå upp ”potassium” och ”sodium” femtioelva gånger eftersom jag inte för mitt liv kunde komma ihåg vilket som är natrium och vilket som är kalium. Men grejen är att sen, några terminer senare, är det självklart. Och det man tyckte var så superkrångligt med njuren har blivit, om inte självklart (tvek att njuren någonsin blir det), så åtminstone mycket enklare att förstå.

Samma sak tänker jag att det är med ekonomi – men samtidigt är det mycket enklare att bli medelmåttigt bra på det fort. Man behöver inte kunna läsa en resultaträkning (det är jag bevis på!) för att kunna spara och investera. Man behöver grundläggande matte: plus och minus. Inkomster, utgifter. Mycket svårare än den budgettavla Lyxfällan tvingar deltagarna att titta på behöver det inte vara. Och sedan när man har gjort sin första genomgång av en månad eller tre, då vet man vad man har för utgångspunkt. Sedan kan man börja förändra och lära sig mer. Det finns så oändligt mycket kunskap och så många vägar in och framåt när man väl börjat ta tag i det. Vill du bli finansiellt oberoende? Sätta guldkant på tillvaron? Inte behöva förlita dig till pensionen? Åka på en resa om året för utdelningarna? Köpa ett sommarhus? Köpa din första lägenhet? Ge dina barn ekonomisk trygghet?

Dina mål vet bara du, men en sak är säker: om du börjar kommer du upptäcka kraften i att ha koll på din ekonomi – och det finns en risk att du sedan bara kommer fortsätta lära dig mer.

Dela: