Jag har återgått till skolbänken. Bänken är i detta fall mitt skrivbord med en dator på eftersom samtliga kurser jag läser är på distans, men ändå.
Vet inte riktigt vilka högskolepoäng i ordningen det är. Ligger någonstans över 800, det vet jag, men jag minns inte riktigt exakt. Man fick högskolepoäng för basåret, och lite högskolepoäng är det på forskningen, så det blir lite svårräknat.
Den här gången blev det kurser jag kände kunde vara kul.
Medicinsk juridik, för att det är användbart i mitt yrke, och för att det sätter ihop mina två utbildningar. Min förhoppning är att 15 hp kan göra att jag slipper ST-kursen i juridik som är tvång för ST-läkare. Men vi får se.
Digital bildbehandling, för att jag redan kan det rätt bra efter många års användning av Photoshop, men man kan alltid lära sig nytt.
Pandemier genom tiderna, för att det känns relevant för mitt yrke, och spännande med tanke på de senaste två åren (även om jag är så sjukt trött på pandemin och idiotin med vaccinationspass och testning och så vidare).
Någon kul ekonomikurs på distans hittade jag inte. Betyder ju inte att det inte finns, jag kan ha missat det. Det var väl runt 800 kurser som erbjöds helt på distans.
Så det blir en lärorik vår, på alla sätt. Och kanske kan man få en studentrabatt eller två också, haha. Ekonomiskt är det ju inte det bästa beslutet eftersom jag bara tar ut 25% föräldraledighet och är tjänstledig resten av tiden, vilket innebär att bara 25% är semestergrundande, och bara 25% inbetalningar för pension, och så vidare – meeeen jag kommer inte behöva semesterdagar det här året i nån större utsträckning och jag har sparade sedan tidigare, och pension sparar vi till så det räcker ändå.
Jag får väl ut 8 000 eller så tror jag. Kan vara före skatt också, jag har inte kollat så noga. Som tur är har vi makens inkomster också.
Jag lägger föräldraledigheten på fredagar för att på så sätt kunna ta ut dagar även lördag-söndag, och det gör att barnen går i princip hela dagar på förskola/skola/fritids mån-tors, och sedan är yngsta ledig från fsk på fredagar, medan sexåringen bara går i skolan och ingen fritids. De är överlyckliga över att vara tillbaka på fsk/fritids, eftersom treåringen inte varit på fsk sedan i början av oktober, och storasyster inte fått gå på fritids på lika länge. Hade det inte varit för att det är deras explicita önskemål att gå på fsk/skola så hade jag kanske inte gjort det här, men nu blir det en utmärkt lösning för alla.
Sexåringen grät under andra halvan av hösten, när hon inte längre fick vara på fritids, eftersom precis alla hennes kompisar är på fritids. Det finns således ingen att leka med om eftermiddagarna när hon varit hemma. Treåringen var nöjd hemma rätt länge, men någonstans i december började hon knorra om att hon minsann ville tillbaka till förskolan (där hon inte hade varit sedan början av oktober, eftersom vi tog ut henne helt p g a risken för RS-virus för bebisen). Hon ville träffa sina kompisar och inte bara vara hemma och träffa mamma hela dagarna.
Jag har full förståelse för att man som föräldraledig ska umgås med sina barn. Samtidigt tycker jag att det är kategoriskt att säga att alla barn mår bättre av att vara hemma, och att man som förälder inte vill vara med sina barn för att det är på förskola/fritids. Det hade varit skillnad om treåringen istället hade varit 1,5, för då har de inget större behov av kompisar och det sociala med andra än föräldrarna. Men vid 3,5? Jodå, hon har behov av annat. Och sexåringen, som är en supersocial varelse precis som sin far, ska vi inte prata om…
Jag har helt och hållet för avsikt att klara av kurserna, så att jag avslutar våren med mer kunskap (och fler poäng…).
Hej!
Alltså, det du skriver om den ekonomiska baksidan: det gäller bara allmänna pensionen, eller hur? Du är väl föräldraledig på heltid från ditt jobb? Jag menar, det finns ingen koppling mellan hur många fl-dagar du tar per vecka och inbetalning av tjänstepension. Jobbet struntar ju i att du inte tar fp på heltid och pluggar på majoriteten av tiden när du har barn under 1,5 år.
Jag menar alltså att du bör vara föräldraledig_från_jobbet på heltid givet att du har hand om bebisen (att ingen annan passar den när du pluggar?).
Sedan att låg inkomst rent generellt leder till låg inbetalning av allmän pension, men där kompenseras du ju med det som kallas ”barnår” vilket är helt okej ändå. Se info på Pensionsmyndigheten.
Så jag hänger inte riktigt med på resonemanget.
/Regelnörden
Nej, det är just att jag inte tar helt föräldraledigt från jobb. Jag är tvungen att ta tjänstledigt från jobb på 75% för att få ha barnen på förskola/fritids och plugga, därav minskningen i pensionsinbetalningar. Jag tar bara 25% föräldraledigt från jobb, efter diskussion med HR om vad jag får och inte får göra…
/Cosmonomics
Beundrar din energi !!
Det kan inte vara många 3-barnsmammor som tar 3 nya kurser, om än både kul o nyttiga.
Bara att säga grattis !!
Besser
Tack 🙂 Jo, just nu har jag gott om energi. Det är ändå plats för låååånga promenader varenda dag, så jag stressar inte. Det var värre att vara hemma med två barn (3 år och nyfödd) på heltid, plus 6-åringen på halvtid, det kan jag lugnt säga.
/Cosmonomics
Lärandet är gött så kör på. Håller helt med (och speciellt nu efter en veckas covidkarantän) gällande barnen. När vår son var 1,5 var han verkligen redo för annat än att hänga med mig. Sedan får han ju massvis med förälder i och med att han är ensambarn. Det i sig gör också att det är supernyttigt att komma utanför hemmets väggar.
Eftersom jag deltidsjobbar i vanliga fall har ju barnen mig ganska mycket även när vi jobbar, tycker jag. De har långa dagar tre dagar i veckan, och två korta dagar. Det tycker jag är en helt ok balans. Nu planerar vi för föräldraledigheten framåt och det ser ut som att den minsta inte börjar förskolan förrän om 1,5 år, och det tror jag blir bra. Jag ska fortsätta plugga även till hösten för samma upplägg tänker jag, men de får långt sommarlov.
Lärande är toppen, så här långt är det väldigt roligt att plugga igen! 🙂
/Cosmonomics