Vecka 20: Billigare småbarnsår

Barn kostar en miljon hette det när jag var yngre. Idag säger SEB att det kostar närmare en och en halv miljon. Vad vet jag? Det är mycket möjligt att det stämmer – men man kan definitivt göra barnaåren dyrare eller billigare utifrån hur man väljer. Desto äldre barnen blir, desto mer önskemål har de själv om märken och intressen och allt vad det är, men de första fem åren åtminstone går att göra bra mycket billigare genom att inte välja att köpa senaste och nyaste allt.

Prylar som behövs första åren

Första åren är pryltunga, framför allt kanske i början, alldeles oavsett. Men det är också sannolikt den period i livet som man är allra mest utsatt för marknadsföring och tips från allt och alla om saker man bara måste ha.

Det som de facto behövs för spädbarnstiden:

Någonstans att sova

Det behöver inte vara en fancy vagga för tvåtusen spänn. Vi köpte en badbalja på IKEA för 59 kr (tror jag det var, däromkring i alla fall) som båda barnen sovit i de första veckorna av sina liv, trångt och bra för nyfödda som vill ha det just trångt. Dessutom kan den användas som – just det – badbalja! (Och islåda för kalla drycker på sommarens fester.)

Därefter har barnen flyttat över i spjälsäng. Den köpte vi ny (för att vi inte visste bättre…), hade det varit idag hade jag införskaffat den via Marketplace för någon hundralapp. Det finns spjälsängsvarianter för alla önskemål även på begagnatmarknaden, oavsett om det är sova-bredvid-föräldrarnas-säng-typen eller något annat.

En annan variant är att ha bebisen i sängen. En del samsover under lång tid, inte av ekonomiska skäl, men för att de föredrar det. (De säljer inte sällan oanvända spjälsängar inköpta innan bebisen kom, för att de hade en annan plan.)

Kläder

Även bebisar behöver något att ha på sig (om de inte är födda mitt i sommaren som mina barn, som knappt bar kläder innan de var två månader gamla). Det finns en extensiv andrahandsmarknad för barnkläder, där de minsta storlekarna ofta knappt är använda eftersom bebisar har en förmåga att växa galet fort. Har man släkt och vänner med barn är de ofta bara glada att bli av med bebiskläderna de inte orkat sälja.

Blöjor

Det finns både engångsblöjor (den vanliga typen som finns i matvarubutiken), och tygblöjor. Tygblöjor kostar mer i inköp så klart, men man slipper å andra sidan köpa nya paket blöjor var och varannan vecka. Köper man nya tygblöjor har de ett rejält andrahandsvärde, eller så köper man dem begagnade. Frihetsmamman har skrivit mer om detta.

Förflyttningssätt

Barnvagn, bärsele, sjal, babyskydd till bilen… På ett eller annat sätt lär du vilja kunna förflytta kiddo. Allt ovanstående finns på begagnatmarknaden. Tänk på att babyskydd till bilen ska vara max fem år gamla när de används. Du kan också avvakta med flera av dessa tills bebis kommer, och då se vad du behöver.

Övrigt

Beroende på situation så har mamman antingen all mat som bebis behöver, eller så ger man ersättning. Ger man ersättning finns det ett behov av nappflaskor och så, och annars blir det ändå ett behov senare när barnet börjar äta och dricka annat.

Sedan finns det en rad grejer som olika företag gärna vill sälja på dig. Allt från särskilda kuddar till amning, till bröstpumpar och babysitters, från övervakningssystem med både video och ljud och koll på bebisens andning, till en miljard leksaker som ska få barnet att bli smartast i klassen långt innan det är dags för dem att börja i en klass. Mitt råd är: köp inte i princip något av detta förrän bebis är på plats. Ni kommer märka vad bebis och du/ni behöver, och då kan ni köpa det då – allra helst begagnat.

När barnen blir äldre

Även när de blir lite äldre är det enklaste sättet att hålla nere kostnaderna att leta på begagnatmarknaden efter det som behövs. Kläder upp till 7-8 års ålder går definitivt att hitta – något svårare för pojkar än flickor, om svägerskans utsaga är sann ju äldre kidsen blir – och det är mycket som är i fint skick, inte minst efter hand som ungarna inte håller med om sina föräldrars inköp…

Även för leksaker och liknande finns det mycket på andrahandsmarknaden. Pussel, böcker, Barbies, Lego, etc. Lite tålamod så hittar du det.

Saker som är svårare att hålla ner kostnaderna för är fritidsintressen – men även där kan man köpa prylarna som hör till begagnat. Och när barnet blir stort nog, låt det välja så att det inte överhopas av aktiviteter. Vår snart sexåring får ha två aktiviteter i veckan, medan tvååringen bara går på simskola.

Sälj också gärna vidare det du inte längre behöver – eller skänk. För egen del säljer jag bara det jag tror jag kan få ut några hundralappar för, annat åker till Myrorna om det har fler användningar kvar i sig.

Och tänk på att det allra bästa sättet att hålla nere kostnaderna är att hålla nere mängden prylar du köper in, oavsett det är begagnat eller nytt. Barn idag drunknar i prylar – bättre med en högre sparkvot så att du kan vara ledig med barnet istället för att försöka köpa barnen för att du hela tiden måste jobba.

Hur har ni tänkt angående grejer till barnen? Hade ni gjort annorlunda nu än ni faktiskt gjorde?

Dela: