Maken och jag har funderat ganska mycket på det här med att lära barnen ekonomi. Våra kids är fem (snart sex) och två (fyller tre i juli).
Veckopeng för den stora
Den stora har fått veckopeng sedan typ tre års ålder, eftersom hon argumenterade så övertygande redan då. Diskussionen gick ungefär så här:
– Mamma, var får ni pengar ifrån?
– Vi får pengar, lön, för att vi jobbar. Precis som att ditt jobb är att gå på förskolan.
(Fundersam unge) – Men mamma, om mitt jobb är att gå på förskolan, varför får inte jag betalt?
Och på den vägen är det.
I nuläget får hon fem kronor i veckan. Överenskommelsen från början var att hon skulle vara snäll på dagis och berätta om sin dag (för att det var som att dra tänder att få henne att berätta något om sin dag), men det gör hon spontant nu när hon blir äldre. Utöver de fem kronorna – som hon får alldeles oavsett – kan hon få upp till fem kronor extra om hon har skött sig under veckan. Städat sitt rum, bäddat sin säng, och haft en bra attityd till oss. Det är en bra utvärdering och ett bra diskussionsunderlag varje söndag för vad som gjort en bra vecka och inte.
Femåringen är väldigt förtjust i att ha sina pengar och vill gärna räkna dem. Även om det finns gott om saker hon vill ha brukar hon sällan komma fram till att de är värda kostnaden. Hon är likadan med annat som godis, där hon kan spara godis hela dagen för att ha på kvällen. Marshmallow-testet klarade hon som tvååring utan bekymmer. Därför har innehållet i hennes spargris bara växt. Hon har hittills inte haft några krav på sig att hon ska betala för något, annat än sådant som vi ser som totalt onödigt (en del pysselgrejer, något diadem, någon leksak).
Utöver sin veckopeng har hon ju numera sitt lilla företag, där hon tjänar pengar som är för företaget.
Framtidsplaner för den stora
När hon fyller sex har vi bestämt ihop med henne att hon ska få börja köpa sitt eget lördagsgodis, vilket gör att hon kommer få en något höjd veckopeng, men fortfarande en uppdelning med en del som hon får oavsett och en del som är variabel beroende på beteende.
Framöver ska vi också introducera ränta och investeringar för henne mer tydligt. Investeringar är hon intresserad av redan, och hon vet att mamma och pappa köper något som heter aktier som är en liten liten del av ett företag, och hon vet att hon bland annat äger en liten liten bit av Disney (men hon tror att det är typ att hon äger ett av stånden på Disneyworld). Ränta har vi inte börjat prata om än.
Den lilla och ekonomi
Den lilla då? Eftersom hon gärna vill ha allt som storasyster ha var hon bara två när hon började få sina två kronor i veckopeng, ibland tre kronor när hon varit duktig med något särskilt.
Tvååringen tror jag inte hade klarat marshmallow-testet lika bra som sin storasyster – eventuellt godis hon får försvinner omedelbart. Vi får se hur hon blir med ekonomi, men jag tror hon kommer ha lättare för att spendera dem än storasyster.
Fysiska pengar eller digitalt?
Än så länge kör vi fysiska pengar, för att barnen uppskattar att få lägga sina pengar på sina sparbössor. Det blir tydligare för dem. Samtidigt ser de givetvis oss göra i princip uteslutande kortbetalningar, så framöver kommer det förmodligen bli en övergång till någon typ av app. Ett problem med kontanter är att vi inte har så mycket kontanter hemma…
Barnspar
Utöver att försöka lära barnen pengars värde har vi också ett barnspar varje månad. Vi gick in med en grundplåt när varje barn föddes, och sedan sparar vi inte riktigt hela barnbidraget till dem. Hälften ligger i fonder, hälften i utvalda aktier med en övervikt mot investmentbolag. Fonderna ligger i ISK på SAVR medan aktierna ligger på ett KF på Avanza.
Sparandet är gemensamt för båda barnen, och planen är att när det är dags att ta ut dem får det första barnet en tredjedel av pengarna på kontot, och sedan får det andra barnet lika mycket. Det som blir över får de dela på. Detta för att det ska bli så rättvist som möjligt, även om börsen skulle gå ner kraftigt mellan de två uttagen.
Hur gör ni med era barn och pengar?
Jag har tonåringar men minns lite hur det var. Åååhh, vad de tyckte om att öppna sparbössan och räkna pengarna! Det blev lite panik den sommaren då ALLA sedlar (och mynt) skulle bytas ut. För inte var det lätt att hitta någon bank som tog emot pengarna, särskilt mynten hade vi svårigheter med då inte ens mataffärerna ville ta emot. Vi hittar fortfarande nån 20-lapp eller femkrona här och var (gamla 50-öringar också…).
Ett av barnen ville varken ha veckopeng eller månadspeng, utan årspeng! Varje nyårsdag så sätts hälften in på kontot och hälften tas ut i fysiska pengar och läggs i sparbössan. Från bössan kan vi föräldrar låna vid behov (som Snålgrisen skrev: Cash is King, ibland). än så länge får vi låna utan ränta, men den diskussionen har också förekommit.
När äldsta fyllde 18 så försvann kontrollen för oss föräldrar över det personliga kontot och ett fondspar. Inga större problem då det barnet har koll på ekonomi. Eftersom det barnet gärna har dialog om investeringar så har vi faktiskt fått fullmakt. Det funkar bra för oss.
När swish kom, och mycket av kontanthanteringen försvann, så såg jag till att skapa nya konton för varje barn, de heter ”Swish barn 1” osv. På de kontona så finns det inte så mycket pengar. Jag tycker att det är onödigt om hela sparandet är lättillgängligt via telefonen, om något skulle hända med telefonen. OBS att jag nu bara har tonåringar och de var mobiltelefonvana innan swish kom.
Spännande att höra 🙂 Vi har ju ett par år kvar innan barnen är så stora, och än så länge är de definitivt fast (framför allt snart-sexåringen) i att älska att öppna sparbössan och räkna pengarna. Hon är rätt motvillig att köpa saker för det tar emot för henne att ta ut pengar från bössan.
Wow, årspeng. Det tror jag inte många vuxna skulle klara av… Alldeles för många som uppenbarligen tycker att det är svårt nog med månadslön. Mycket imponerande att ett barn/tonåring ville ha det – fungerade det bra? Fanns det pengar kvar när hösten och vintern kom?
/Cosmonomics
Får en att tänka på,
Jungfru, jungfru, jungfru, jungfru skär,
här är karusellen,
som ska gå till kvällen.
Tio för de stora och fem för de små.
Skynda på, skynda på,
nu ska karusellen gå
😉
Min del av barnbidraget 1250 kr varannan månad in i kapitalförsäkring där de är förmånstagare, flerbarns tillägget på 75kr(halva) investeras inte. Indexfonder samt spiltan aktiefond investmentbolag. Tanken är att potten ska kunna användas för körkort, bostad, osv.
Mina barn är för unga men så snart det börjar komma upp i åren ska de få lära sig bitvis om ekonomi.
Mvh Anonym-m
Då har du samma tanke som vi vad gäller vad potten ska användas till framöver.
Har märkt att stora tjejen är väldigt intresserad och nyfiken på ekonomi och pengar. Det blir spännande att se om den lilla är likadan, för hon har inte riktigt samma personlighet.
/Cosmonomics
Vi har inte introducerat vare sig veckopeng eller annat för Lilla Snålgris (fyller 7). Anledningen är att hon sällan vill köpa något. Dock har vi gett henne val att om hon vill ha en viss grej får hon sälja något hon inte längre leker med. Det har fungerat bra. Det är endast fysiska pengar som gäller när hon själv sparar. Vi följer MSBs råd att alltid ha en del cash hemma. Sen ogillar ajg att ha pengar enbart i elektronisk form. Om inte annat för att krångla lite när vi handlar mat. Jag vet inte hur länge de höll på med att få en tusenlapp att gå igenom de där automaterna. Herre tid.
Flera gånger har jag glidit förbi kön när kortbetalningar har strulat. ”Cash is king” har jag sagt lite småhögt…. 🙂
Vi började med veckopeng mest för att hon argumenterade så fint för det, och god argumentation ville vi belöna. Nu är det också ett effektivt sätt att utvärdera veckan med de extrapengar hon kan få vid gott uppförande, och hon får då fundera på hur hon tycker att veckan varit, och vad hon vill göra annorlunda till veckan efter. Nu när hon fyller sex ska hon få börja köpa sitt eget lördagsgodis, så veckopengen kommer öka lite grann men också hennes utgifter.
Vi har inte särskilt mycket kontanter hemma, men tillräckligt för vad vi anser är en grundtrygghet om det skulle bli mycket strul med de elektroniska alternativen. Vad gäller mynt går de dock åt till veckopeng, och när kiddo inte vill köpa något för pengarna så tar de till slut slut… 😀
/Cosmonomics