Skattereduktion för välgörenhetsgåvor

Visste ni att det går att dra av 25% för gåvor till välgörenhet? Jag visste det inte förrän i förra veckan, när Barncancerfonden skickade ut mail för att berätta om det.

Tydligen är det nytt sedan 1 juli 2019 att man får en skattereduktion för gåvor som skänks till ideell verksamhet som ”bedriver social verksamhet eller vetenskaplig forskning”.

Den som har fyllt 18 år och har skänkt minst 2 000 kronor under ett år får dra av 25 procent av det skänkta beloppet. De enskilda pengagåvorna får inte vara mindre än 200 kronor för att vara avdragsgilla.

Totalt får man tillbaka max 1 500 kr om året och ska man kunna dra av så mycket måste man ha skänkt totalt 6 000 kr under året. Mer än så får man inte tillbaka.

Vi skänker pengar till två organisationer (Barncancerfonden och MS Forskningsfonden) och kommer kunna utnyttja den här skattereduktionen, så det är ju trevligt. Har man en viss summa pengar man skänker kan man ju faktiskt öka sin gåva med 25% och att det ändå kostar lika mycket för en själv i slutändan.

Barncancerfonden skickade med denna i sitt mail:

Läs mer på Skatteverkets hemsida.

Dela: