Tillbakablick på det förra decenniet

För en vecka sedan var det den sista dagen på förra decenniet. Tiotalet tog slut och blev tjugotalet. Det återstår att se om det nya decenniet får ett epitet likt 1900-talets dito (”det glada”).

Jag funderar tillbaka på var jag var för tio år sedan.

Vid årsskiftet 2009/2010 hade jag inte ens börjat på läkarutbildningen. Jag var halvvägs genom det naturvetenskapliga basåret efter att ha tagit juristexamen ett halvår tidigare. Högskoleprovet var skrivet och jag hoppades intensivt att 1,9 skulle räcka till att komma in. Jag hade siktet inställt på Linköping men visste inte om det skulle bli verklighet.

Jag bodde i Malmö i min lägenhet där. Jag tränade och instruerade ju-jutsu som jag har andra dan i. Jag levde ensam, hade aldrig varit sambo.

På tio år har jag gjort en läkarutbildning och allmäntjänstgöring och fått legitimation. Jag har träffat min man, blivit sambo, vi har förlovat och gift oss. Vi köpte hus och fick barn, och tre år senare fick vi ett till. Jag har fått så många nya vänner att jag inte kan räkna alla, och jag har hittat en bästa kompis.

Jag har lite svårt att se att nästa decennium kommer innehålla fullt så många stora förändringar som det gångna, men livet har en förmåga att överraska, både positivt och negativt. Just nu är livet bra och jag njuter av det. Vi har mål, både jag och maken, som individer, som par och som familj. Vi vill inte bara åka genom livet, vi vill leva aktivt och välja det som får oss att må bra. Om vi fortsätter med det även detta nya decennium, då tror jag att allt blir bra alldeles oavsett.

Hur såg ert förra decennium ut? Vad har ni för förhoppningar om tjugotalet?

Dela: