Fattig-januari

Så här i nyårstider är tidningarna verkligen fyllda med ”Så blir 2019 ditt bästa år!” och ”Förverkliga dina nyårslöften nu!” och annat som förmodligen säljer (annars hade de väl inte hållit på med den typen av rubriker). Själv har jag fått hem två nummer av Amelia eftersom det fanns ett erbjudande om två gratistidningar därifrån via Tidningskungen (nu är den uppsagd) och dess klatchiga huvudrubrik, lagd ovanpå en naken Carolina Gynning, är ”Ge dig själv en nystart!”. Man ska komma igång med träningen, göra en hälso-makeover, och på alla sätt må bra.

Två sidor ägnas faktiskt ekonomin, med titeln ”Aldrig mer en fattig januari”. Är januari så fattigt? Det verkar så, baserat på alla artiklar som skrivs på ämnet. Tydligen är det här en del av problemet:

Många får sin decemberlön redan innan julafton och den ska sedan räcka till slutet av januari, vilket kan bli kärvt ekonomiskt för en del.

~ Pank i januari? Så får du ekonomin att hålla

Jag undrar så hur det är möjligt att det här skulle kunna omfatta så många att det berättigar alla artiklar. Det är klart att det finns de som faktiskt inte har något utrymme i sin budget och som vänder på varje krona, men för den stora majoriteten borde det inte behöva vara så. De allra flesta kan spara. Och kan man spara ett par procent av lönen, då borde det inte spela någon roll att lönen kommer redan den 21 december som den gjorde för många 2018, och att den ska räcka till den 25 januari 2019.

Tipsen i Amelias artikel är förhållandevis bra:

  1. Bryt dåliga shoppingmönster – slentrianshoppa kläder inte bara för att du inte har något att göra. (Personlig reflektion: nej gud jag avskyr att shoppa kläder, varför tycker folk att det är så kul?). Inventera det du redan har och köp inte fler likadana. Leta begagnat (det var ju trots allt årets julklapp).
  2. Spara på rätt grejer – bolån, skippa utekaffet, hoppa över spontanköpen.
  3. Gå inte i fällorna – spara i början av månaden, följ upp dina utgifter så att du vet och inte behöver gissa, håll koll på småutgifterna (de här tipsen går verkligen in i varandra, för utekaffet och spontanköpen hade de ju i förra punkten), och se över det du har på autogiro.
  4. Tänk hållbart i vardagen – cykla, ät efter säsong, mindre kött och den alltid återkommande matlådan.

Det är ju för all del vettiga tips. Långt ifrån radikala, men det är ju en början.

De avslutar dock lite tveksamt:

Nu är det dags att öppna ett sparkonto och börja föra över det du sparat varje månad. Välj ett konto med ränta, alltså inte ett vanligt räntekonto.

Men visst, har man noll kronor i buffert så är ett sparkonto med ränta ett bra ställe. Sedan, om man kommer en bit förbi det, är det dock inget vidare. Men det kanske kommer en uppföljande artikel om investeringar?

Vad är era bästa tips på sparande så här mitt i fattig-januari?

Dela: