Vad behöver bebisar?

När vi fick vårt första barn var jag inte inne i sparsvängen, och inköpen till det nya tillskottet blev därefter. Ny vagn, ny spjälsäng, nytt skötbord, nytt babyskydd. Kläder blev det inte mycket nytt eftersom våra barn har sju äldre kusiner och därför gott om att ärva, men det blev mycket pengar ändå. Nu när vi fick nummer två för ett tag sedan var det däremot inga nya inköp, bortsett från en bröstpump eftersom den jag använde förra rundan till slut gick sönder.

Men vad behöver ett barn egentligen? Det kan ju bli hur dyrt som helst, men om man bryter ner det är det nog ungefär så här:

1) Mat. Om det funkar så finns det verkligen ingen anledning att inte amma. Maten är gratis och framför allt är den alltid tillgänglig, rätt tempererad, full av antikroppar och annat som ersättning inte kan ge, och hygienisk. Jag förstår att det finns (många) kvinnor som inte kan amma av olika skäl, men om du kan så gör det. Det gör livet mycket enklare – och det är faktiskt supermysigt.

2) Kläder. Inte särskilt mycket kläder egentligen, lite beroende på vilken tillgång till tvättmaskin du har. De kommer inte bli smutsiga av något annat än kräks och bajs, men det är ju för all del tillräckligt för att vilja sätta på kiddo nya kläder. Om du inte har släkt med barn (och därmed barnkläder), eller kompisar med barn (dito) så går det att hitta snorbilliga bebiskläder, ofta i paket, via bloppisgrupper/Marketplace på Facebook, eller riktiga loppisar. Köp inte nytt. Storlekarna 50 och 56 växer ungar ur på nolltid, så de kan man köpa begagnat men i princip helt nya. Även de lite större storlekarna är samma sak – egentligen är det först när de börjar springa och leka en massa som kläderna slits mer, d v s ungar över typ 1,5-2 år.

3) Blöjor. Se mitt inlägg om blöjor. Det går att hålla nere kostnaderna här också.

4) Sovplats. Och nej, de behöver inte en 2 000-kronorsvagga. De första tre månaderna av sitt liv har min yngsta dotter, precis som min äldsta, tillbringat i en badbalja från IKEA vadderad med filtar. Bebisar gillar att ligga lite tight ombonat, så det funkar jättebra. Spjälsängen hon kommer flytta över till är hennes storasysters och hade det varit idag hade jag aldrig köpt en ny spjälsäng (även om den är en inte särskilt dyr historia från IKEA) utan hittat en begagnad. Bebisar behöver heller inte någon Rolls Royce-variant av madrass, kuddar eller täcken – bebisar ska inte ha kudde, och en skön filt funkar bra som täcke på en basic-madrass. Med tanke på alla andra udda ställen och ställningar ungar somnar i så är en basic-madrass definitivt inte det oskönaste de kommer ligga på.

5) Något att transporteras i. Beroende på livsstil är detta en vagn, en sjal, eller en bärsele. Jag har själv både vagn och sjal då vi de flesta dagar går många kilometer (idag har varit en lugn dag och det har blivit nästan 1 mil) och det är skönt att kunna växla. Alltihopa finns att köpa begagnat om man inte kan ärva det av någon. Vi köpte ny barnvagn (hade inte gjorts idag!) men den var en äldre modell och därför nedsatt i pris. Jag frågade vad skillnaden var mot årets modell – det visade sig att de nu hade en cm-stor svensk flagga på suffletten. Kände inte riktigt att det var värt 1 500 kr ytterligare, kan jag säga.

6) Babyskydd. Om man har bil är ett babyskydd ett måste. Det är nog det enda jag ändå rekommenderar att man köper ett nytt. Om man köper ett begagnat måste du av förklarliga skäl vara säker på att det aldrig krockats eller skadats på något annat sätt, och det kan vara svårt. Rekommendationen är att inte använda ett babyskydd äldre än fem år eftersom materialet i dem åldras.

Och några nice-to-have:

1) Om man ammar, bröstpump. För att kunna lämna ifrån sig kiddo då och då är det supersmidigt. Finns elektriska och manuella, och det finns en begagnatmarknad även för detta.

2) Babysitter. Mina ungar har älskat det, och gungandet söver bebisar bra. Vi köpte en begagnad Baby Björn som gungats i timtal.

3) Napp, om ungen går med på det. Gärna fem-sex stycken att växla mellan eftersom de har en tendens att försvinna. Och en napphållare för att napparna ska försvinna i något långsammare takt.

4) Någonstans att byta blöjor. Det går utmärkt på golvet. Med äldsta dottern hade jag ett skötbord men nu föredrar jag golvet i badrummet, för att det finns noll risk att lillan rullar iväg och ner på golvet och slår sig fördärvad, och dessutom har jag tillgång till rinnande vatten. Jag lägger helt enkelt skötbädden på golvet. Att ha en skötbädd tycker jag är praktiskt, för det har ju en tendens att komma kiss och bajs ibland och det är lätt att ta av skyddet och tvätta, snarare än att tvätta stora mattor/handdukar varje gång, men det går ju det också.

Dela: