Månadsavstämning: oktober

Med ett riktigt litet barn är det helt fascinerande hur fort tiden går. Jag går inte till jobbet varje dag utan mitt jobb är här hemma, att se till att denna lilla varelse mår så bra hon kan. Hon verkar må bra, för hon växer så man nästan ser det. Och att ta hand om henne och hennes storasyster gör att tiden flyger förbi.

Inkomster. Lön för maken, föräldrapenning och 10% lön för mig, barnbidrag, lite loppisförsäljningar, återbäring från Länsförsäkringar och återbäring på ett köp vi gjorde. Några tusenlappar lägre än årssnittet för inkomsten.

Årets sparmål. Precis som i september kunde vi av det satta sparmålet för året kunde vi skjuta in ytterligare 16%. Det är ingen spännande förändring för dessa pengar; den stora majoriteten går även denna månad till Avanza, för att köpa mer i sånt vi redan äger nu när det mesta har gått ner. Utan att ha gått närmare in på vad vi ska investera i ligger säkert Investor bra till, eventuellt lite Axfood, samt påfyllning i mindre innehav, kanske Beijer ref och Castellum (det senare har vi ökat upp i förhållandevis snabbt på sistone). Om Swedbank kan tänka sig att gå ner en bit är jag intresserad av den också.

Sparkvot. Jag tyckte att förra månadens sparkvot på drygt 60% var riktigt bra, men denna månaden har vi dragit åt utgifterna rejält och sparkvoten blir 68,31% (mål är över 40% över året). Månaden gynnas av att vi inte har några årsavgifter på försäkringar eller liknande som förfaller. Det som gör att sparkvoten inte är ännu bättre är att jag la ett par tusen på en bilbarnstol till lilla tjejen, eftersom den var på extrapris och betydligt billigare än vanligt. Det är ett par månader tills vi behöver den, men kostnaden hade kommit förr eller senare ändå och då kändes det bättre att köpa den när den var lite billigare eftersom vi visste vilken vi ville ha (bilbarnstol/babyskydd är de två saker jag bestämt inte vill köpa begagnade, som jag skrivit om här).

Maten har varit en riktig framgång denna månad, med 2 836 kr lagda trots att det är för 4,5 veckas mathandling – november börjar ju på en torsdag, så jag har köpt ungefär hälften av veckans behov innan det skiftar. Dessutom var vi under ett antal dagar tre vuxna som åt middag, inte två, eftersom min pappa varit på besök. Det hela innebär en matkostnad på 630 kr/vecka! Jämför det med våra galna jag för 1,5 år sedan som la 12 000 kr/månaden på mat. Till de 2 836 kr i matbutiken tillkommer visserligen 1 042 kr på utemat (bland annat beroende på att maken har varit på kurser där vi inte kommit undan det), men även det är betydligt lägre än årssnittet som är det dubbla. Totalt för maten denna månad alltså 3 878 kr, eller 14% av våra totala utgifter denna månad.

Jag är kort sagt sjukt nöjd med vår sparkvot den här månaden. Den är nästan lika hög som oktober förra året (då var den 68,10%), men å andra sidan hade vi nästan 30% högre inkomster då så det var ändå inte lika imponerande.

Utdelningar. Utdelning från Realty Income. Vi har också fått en större återbetalning på ett av våra lån i Trine, som återinvesteras i BBOXX 5-projektet hos Trine.

Hälsa. Jag har kört tolv Fitbit Coach-pass och traskat 488 000 steg, med 25 364 steg på min bästa dag (nääääästan lika många som bästa dagen i september). Jag har kört Knatteskutt Dans med stora tjejen och tränat ett pass på Plattan i Stockholm när Friskis & Svettis råkade ha något event där när vi var på besök hos föräldrarna (så sjukt kul, jag måste börja dansa igen!). Stressnivåerna har av och till varit höga, men nu har maken lämnat in sin avhandling till tryckeriet vilket innebär att han inte kan göra mer med den. Det som återstår är själva disputationen som sker i december.

Sammanfattning. En bra månad vad gäller både ekonomi och hälsa.

Dela: