Vecka 49: Tvätta mindre

Julstök och Nisse är vad som händer här hemma. Pepparkaksbak i flera omgångar, ljusstakar och annat som ska upp. Mitt i alltihopa ska vi byta fönster på ett par ställen, så att fönstren går och stänga ordentligt.

Men den här veckan handlar det om tvätt. Hur ofta tvättar du dina kläder? Det behövs förmodligen inte så ofta som du faktiskt tvättar dem. Vi tvättar generellt för mycket och för ofta, och det sliter på både kläder, planet, och plånbok. Kläder behöver inte tvättas förrän de luktar illa eller ser smutsiga ut  (vilket innebär att åtminstone mina ungars kläder kommer tvättas betydligt oftare än mina…). Lakan kan man tvätta varannan vecka.

Istället för att tvätta hela tiden, se till att vädra. Det sliter inte på kläderna, och sparar vatten och elektricitet till annat. Om det är någon enstaka fläck, se om du kan behandla den för sig, utan att tvätta hela plagget.

Man behöver heller inte tvätta kläder i 60 grader, utan 40 grader räcker långt. Bakterier dör generellt ändå inte på de nivåerna.

Gällande träningskläder kan man skölja upp dem direkt efter användning, istället för att tvätta dem varje gång man varit och tränat. Låt sedan lufttorka.

Sköljmedel behövs inte. Sköljmedel är en form av plast som binder upp fukt, och vem vill gå med fuktiga kläder? Sköljmedel är inte heller miljövänliga eftersom det är svårt att bryta ner.

Häng tvätten istället för att torktumla, även det är bättre för både kläderna och miljön. Torktumling sliter väldigt på kläderna.

Istället för tvättmedel kan du byta till t ex städ- och tvättkarbonat (bikarbonat) och tvättika (ättika, i köpevarianterna parad med eterisk olja). Det finns också diverse andra miljövänliga alternativ till vanligt tvättmedel.

Dela: