Framsidan är tyvärr inte särskilt säljande. Jag gillar bilden (tydligen gjord av något av fru EBs barn; fick mig att tänka på Frugalwoods bok), men resten är alldeles för mycket kurslitteratur av något ganska trist slag, snarare än en bok skriven i stilen som fru EB använder sig av. Jämför man med Frugalwoods-boken är Frugalwoods mycket snyggare på utsidan men jag sågade dess insida, medan den här boken inte har någon vidare tilltalande utsida, men en extremt mycket bättre insida. (Bokomslag är dock verkligen smaken-är-som-baken, kan jag konstatera efter att jag letat ”bästa omslag” för fantasy, när jag nu ska fixa ett omslag till The Lost Wings – det finns omslag på tio-i-topp som jag tycker är helfula…)
Boken är egentligen bloggen nerkokad till bokform. Den är uppdelad i följande kategorier:
- Mat & dryck
- Kläder & skor
- Kropp & träning
- Hus & hem
- Pengar
- Resor & fritid
- Mentala knep
…och gör under var och en av kategorierna slarvsylta med vad hon kallar ”consumer suckers” livsstil. Följer man samtliga råd i boken landar man på en frihetsfond om 3,2 miljoner kronor om tio år (räknat med 8 % avkastning men utan inflation, skatt eller fondavgifter), varför det ska ”tas med en nypa salt” enligt författaren själv.
Jag är medveten om att det finns ett antal tankevurpor i ovan antagande. Det är exempelvis inte helt sannolikt att du kommer spara pengar på frugala skidresor om du inte åker skidor. Det är heller inte så troligt att du kan spara ihop en kvarts miljon på att styra upp barnens klädbudget om du inte har några barn.
Ovan klipp anger tonen för hela boken, om du nu inte följer fru EBs blogg, som är i den tonen rakt igenom. Man kan tycka lite vad man vill om den tonen. Jag tycker för det mesta att det är en kul ton och det är inte så att hon menar illa (antar jag). Samtidigt orkar jag inte läsa för stora sjok av boken på en gång, för det blir liksom lite… mycket. Vilket för mig in på bokens allra största problem: den är alldeles för lång. Inte för att jag ogillar långa böcker (jag läser fantasy, de brukar vara ganska många sidor, och har läst en hel del tegelstenar till facklitteratur också), men Sparboken trillar in i samma problematik som de flesta amerikanska temaböcker: de blir långrandiga och tjatiga. Och då är första gången kul, men sjunde gången det levereras ungefär samma budskap fast med lite andra ord, då är det inte lika festligt längre. För amerikanarnas del brukar problemet vara att de får betalt per ord; för fru EBs del var det ju tydligen för att det här är hennes bok och då får hon göra som hon vill. Absolut. Jag hade dock gillat boken bättre om den kapats ner med 30%.
Själva innehållet då? Själva innehållet är genomgående bra. Här är inga ”sänk räntan med ett hopbakslån” typ av tips, och även om det går från mygg (byta disktrasa till lin) till kameler (matkostnader, resstopp, restaurangsstopp, begagnat, geo arbitrage, med mera), är det genomgående konkret. Både hur och varför besvaras genomgående.
Det finns en del jag inte håller med om/som jag inte tycker är så allmängiltigt som författaren verkar tycka (det är säkert inte så, men det framstår som så). Alla vill inte sluta jobba. Vissa älskar charterresor. En del anser definitivt att en hund är värt kostnaden. Och så vidare. För vår del vill vi nå FI för att vi ska kunna dra den dag arbetet inom svensk sjukvård blir outhärdligt. Så då blir det lite tjatigt att gång på gång läsa att folk som jobbar är ”slavar”.
Men som sagt. Massor av bra. Recept på billiga maträtter, hur man siktar mot minimalism, hur man lever ett billigare, bättre och mer nöjt liv. Jag tror att gemene man kan lära sig massor av en sån här bok, och det är väldigt trevligt att det inte är bara de vanliga standardtipsen. Själv känner jag att vi kommit så långt på vår FI-resa att det inte är så mycket jag tar med mig – vi lever på en viss nivå idag som vi är nöjda med, där vi fortfarande har ett stort sparutrymme, men där vi har tagit tillbaka en del av det vi förr skar bort för att ha en högre sparkvot. Och det inkluderar en hel del av det som fru EB anser att man ”ska” ta bort.
Förhoppningsvis är en del av felen i boken rättade när slutversionen nu är här – det var en del missade ord, och sådant som att alla sidnummer var på höger sida. Men det är petitesser.
Köper man boken och gör bara några få av förändringarna boken föreslår, så kommer man att ha ”tjänat in” kostnaden för boken. Man kan också låna den på bibliotek, eller följa hennes blogg, det är gratis. Om man nu ska följa hennes tips och spara pengar.
Boken finns på ställen där man kan köpa böcker, fru EB listar dem här.
Skrattar lite åt att vi har rätt så fundamentalt olika uppfattningar om bokens styrkor och svagheter. Jag tyckte nämligen att längden var bra och att den var otroligt lättsam att ta sig igenom. Men tack vare mina barn blev läsandet lite upphackat så det kan ju bero på det. Jag är iofs också en stor fan av frugalwoods och tycker kortare böcker som tex farbror fris blir för korta och ytliga för min smak.
Jag kände mig däremot som något av en alien i klädkapitlet, men det var rätt så lätt att hålla distans och bara läsa det som en utomstående. Det som är riktigt spännande för mig är huruvida någon som inte läst bloggen skulle uppskatta den eller inte. För någonstans är det ju så att vi som läst bloggen omedvetet läser mellan raderna och kanske lättare kan hänga med i resonemanget än den helt oinvigde. Vi får se om jag lyckas få frihetspappan att läsa den. Han hade åtminstone mycket glädje av skoputs-tipsen.
Hehe, tur att vi alla är olika 😉 Jag har ju mina kids, men drog igenom boken på två eller tre dagar ändå. Och då blev den lite lång.
Jag tror inte det finns en chans att jag får maken att läsa den. Han gillar att tjäna pengar och tycker att det är jättebra att jag håller i dem och nördar med att köpa begagnat med mera, men han vill INTE läsa om det. Lycka till med dina försök 😉
/Cosmonomics
Ahh lyckos du som får böcker gratis. Nu har jag läst hennes blogg i några år nu så antagligen vet man redan allt som är väl värt att veta, men väldigt kul att övriga massor som inte läser våra snålbloggar nu kan ta del av visdomsorden. Bra recension, jag förstå precis vad du menar med ”för mycket” :D. Men så är det, kanske ska boken avnjutas likt en gammal whisky, en sipp i taget.
Det var helt klart en glad överraskning med gratis bok. Annars brukar jag ta dem via biblioteket, det blir ju gratis också (men mycket jobbigare just nu när biblioteken är stängda…).
Ja, jag tror också den ska avnjutas lite i taget snarare än i ett streck. Egentligen tror jag att många av de mer konkreta sparböckerna är bättre att läsa lite i taget, för att ta in, reflektera, och överväga förändringar i sitt liv. Men så är jag ju som du, har läst både fru EBs blogg ett par år, och en massa andra bloggar och böcker på ämnet, så det är inte så mycket nytt. Förhoppning kan någon utanför vår lilla sfär bli inspirerad 🙂
/Cosmonomics
Jag gillade boken mucho. Allt passar så klart inte in på oss heller. De delarna läser jag mer som en inblick i hur andra gör och tänker, hur de skapar system. Investeringssidorna är bra.
Ja, och så är det väl alltid oavsett om det är självhjälp eller privatekonomi eller många andra ämnen, att allt går inte att ta till sig. Men jag gillade också boken. Hade dock varit lite lättare att ta till sig en del om man hackat ner längden en aning 🙂
/Cosmonomics