Från ett Exceldokument – mot oändligheten!

Mitt ekonomiintresse väcktes för ett drygt år sedan. Fram till dess gjorde jag som de flesta – levde lite från lön till lön, det som blev över sparades. Det blev alltid lite pengar över, och därför brydde jag mig inte så mycket – vi gick ju inte minus. Vi hade ett stabilt buffertkonto och maken skötte aktiekontot på Avanza utan i princip någon inblandning från min sida. Jag tyckte det var rätt så urbota dötråkigt med aktier och fonder. En gång i tiden (ungefär så längesedan att man skulle kunna börja meningen med ”det var en gång…”) i min ungdom fick jag lite pengar från pappa att testa att investera på börsen bara för att prova på, för att lära mig lite. Men jag visste inget om hur jag skulle börja, hade inte koll på något som Unga aktiesparare (om de fanns då, jag har ingen aning om när de startade) och jag var inte så pass motiverad att jag letade upp något. Det slutade rätt fort med att jag med varm hand överlät aktiehandeln till far min igen.

Under senvåren förra året (2017, om någon läser det här långt senare än det publiceras och inte orkar kolla extremt viktiga detaljer som publikationsdatum) fick vi en faktura på månadens omkostnader – vi har ett sånt där kreditkort som man kan betala räntefritt månaden efter, som vi alltid betalar hela på (annars blir det hiskeligt dyrt) – som var oroväckande hög, framför allt eftersom varken jag eller maken riktigt hade en aning om var pengarna hade gått. Jag satte mig med kontoutdraget och la in allting i ett Excel-dokument, uppdelat på ett par kategorier – boende, mat, transport, övrigt. Det visade sig att vi la enorma pengar på framför allt mat, och övrigt-kategorin var inte heller något att leka med. Trots höga inkomster blev det bara några tusenlappar kvar när allt var betalt.

Och där i ett gråtråkigt (det har sedan dess utvecklats med många fina färger) Excel-dokument föddes mitt intresse för ekonomi och sedermera även börsen.

Denna blogg kommer handla om lite allt möjligt som jag vill skriva om, med ekonomi som gemensam nämnare. Sparande, budgettips, bokrecensioner, funderingar och rekommendationer. Hoppas att det blir något intressant för dig.

Välkommen!

Dela: