Extraprisjakt för att sänka matkostnaderna

För en tid sedan återgick maken till sitt jobb efter semestern, medan jag stannar hemma på föräldraledighet med yngsta dottern. I vanliga fall, när båda sköter heltidsjobb, brukar vi dra till Ica Maxi en gång i veckan och storhandla, utan större hänsyn till om saker är billigare någon annanstans. Det är liksom för bökigt att hålla på och köra runt till olika ställen och det tar alldeles för mycket tid. När man inte har så mycket tid är tiden mer värdefull än eventuella pengar att spara.

När man är föräldraledig är har man betydligt mer tid till sitt förfogande, även om den tiden råkar vara med en liten bebis som i princip är limmad mot bröstet. Således bestämde jag mig för att testa hur mycket vi kunde få ner våra matutgifter genom att köpa extrapriser och handla i olika varor i olika butiker. Jag vet inte exakt vad samma varor hade kostat på Ica Maxi, men jag vet vad vi brukar handla för på en vecka, och min slutsats är att vi sparar mellan 30 och 50% på en vecka genom att köra min nya variant.

Mitt påhitt är inte originellt och jag är knappast den första i världshistorien som gör så, men here goes:

På måndagen börjar jag med att gå igenom samtliga reklamblad från butikerna i närheten. Jag skriver upp intressanta extrapriser från respektive butik. Jag går på Icas lista över ”gömda” extrapriser på deras hemsida (här finns en lista), och laddar de extrarabatter som är intressanta, just nu t ex fem kr på svenskt smör (fem spänn billigare på ett redan för veckan nedsatt smör!). Jag går också igenom de mer personliga utskick vi fått i brevlådan, där butikerna ofta erbjuder super-nedsatta produkter eller till och med gratisgrejer. Senast var det 900 gram gratis delikatesspotatis på ett ställe, och 10 gratisägg på ett annat.

Utifrån extrapriserna gör jag en veckomeny. Jag försöker också ha i åtanke om något i frysen eller något som är över från föregående vecka behöver ätas upp.

För att inte miljön ska behöva lida för min prisjakt kör jag till så få butiker som möjligt. De två butiker jag kör till ligger i samma köpcentra, och är närmre än Ica Maxi för vår del ändå. Storhandla som det blir på Willys (eftersom det trots allt är vissa basvaror vi behöver) gör jag helst inte med bara barnvagnen för att försöka få hem allt. Jag gillar att promenera, och att ta sig ut är lättare när man har något man ska fixa. Det innebär ofta att inköpen görs över veckan, inte allt på samma dag, så menyn får ta hänsyn till det.

Eftersom jag inte vill ha kilovis med reklam i brevlådan använder jag mig av appen Tiendeo för att kolla alla extrapriser, och funderar man på nåt särskilt är appen Matpriskollen bra (förutom att den kraschar varenda gång jag försöker lägga till något i en inköpslista…).

Ska fortsätta med detta under hösten, och se hur mycket jag kan pressa ner matkostnaderna! Återkommer med resultat…

Dela: