Vecka 29: Utmaning: Ge bort gratis

Det är mitt i sommaren – men tyvärr min sista semestervecka. Det är förvisso bara tre veckor jobb innan jag har ytterligare en semestervecka, men ändå, den långa semestern är snart slut. Ibland kan man ju ångra sitt val av yrke — vårdpersonal är inte ett där man får lång sommarsemester…

Den här veckan är utmaningen att ge bort gratis. Samhället börjar ju öppna upp igen allt eftersom fler blir vaccinerade och färre smittas av Covid. Kanske ska du då gå bort på kalas, någon middag med vänner, födelsedagsfirande eller annat? Utmaningen för veckan är att inte lägga några pengar på det du ger bort i samband med gå-bort-andet. Traditionellt är att ge bort t ex en flaska vin, men vad kan du göra istället?

Själva ger vi oftast bort sylt eller saft, eller en korg med båda delar, eftersom vi producerar så mycket från trädgården. Helt gratis är det givetvis inte eftersom det behövs socker för att sylta och safta, men kostnaden är minimal. Alla vi gett till hittills har blivit väldigt glada — med egen, hemmagjord sylt vet man ju precis vad som finns i den, och visst smakar det godare än det som köps färdigt?

Om du inte har en trädgård att skörda från, kan du kanske baka ett bröd istället? 

Titta igenom din bokhylla och ge bort en bok som du tyckte om, och som du tror att mottagaren kan uppskatta. Kanske har du som ekonomiintresserad någon bok om privatekonomi att ge bort?

Om du tycker om att sy, sticka eller virka kan du göra uppskattade presenter på det sättet. Sticka en filt till kompisens nya bebis, eller en mössa? Fantasin sätter gränserna.

Att göra en egen bodyscrub är inget svårt, det är bara en googling bort vad du behöver för ingredienser. Eller kanske egen tvål med härlig doft?

Har du ingen lust — eller tid — att producera något eget så kan du alltid hitta på ett eget presentkort. Kanske kan du ge ett presentkort på att du sitter barnvakt åt trötta småbarnsföräldrar? Eller ett presentkort på en picknick med en kompis?

Presenter som är gratis för dig kan ofta vara mycket mer värda för mottagaren, om du lägger ner någon tid på att fundera ut vad mottagaren kan tänkas uppskatta. Till på köpet tackar din plånbok dig.

Dela: