Månadsavstämning: juni 2020

Inkomster

En bra månad inkomstmässigt, eftersom maken tvångsutbetalades jourkomp. Min lön var sämre på grund av VAB och egen sjukdom. Vi sålde begagnat för 2000 kr (två cyklar och vårt gamla larm). Jag sålde en tårta. Försäkringskassan betalade som vanligt ut förälrapenning, och lite VAB från tidigare, samt två karensdagar. Vi tog ut pengar från företaget för utlägg vi haft som hör till företaget, och jag fick ut på min försäkring för att jag låg på sjukhus. Dessutom fick vi lite återbäring från Länsförsäkringar där vi har flera av våra försäkringar, och återbetalning för Sweden Rock som ställdes in. Totalt sett är våra inkomster knappt 10% högre än snittet för året.

Utgifter

Vi har haft en horribel månad när det gäller mat, där det landade på 8 700 kr, vilket är den högsta matsumman vi haft sedan december 2017. Anledningarna är flera: vi hade en check som behövde lösas in vilket vi gjorde på Citygross där vi köpte framför allt kött för en större summa än vi annars skulle kunna få för oss (och köttet kommer räcka länge). Vi har också köpt 60 liter jordgubbar på flak och gjort jordgubbssylt och jordgubbssaft, eftersom literpriset var 20 kr vilket var väldigt attraktivt. Vi hade kalas med drygt trettio pers som bjöds på mat och tårta när dottern fyllde fem, och dessutom har vi varit hemma mycket vilket medför större kostnader när vi inte låter ungarna äta frukost, mellis och lunch på förskolan. Med tanke på de höga kostnaderna och välfylld frys har vi som utmaning för juli att inte köpa något som ska frysas in, vilket gissningsvis kommer leda till betydligt lägre matkostnad för juli.

Vi har köpt tre cyklar (en balanscykel till den yngsta, en spark- och en vanlig cykel till femåringen), alla begagnade. Det är kul att köpa begagnat, för totalt sett gick dessa tre cyklar på 800 kr. Nya hade de kostat desto mer. Några utgifter går på företaget, men ligger med i budgeten eftersom vi privat står för dem tills vi tar ut det från företaget.

Totalt sett landade vi på en sparkvot på 59,11%, med ett snitt för året på 52,55%. Vårt mål är över 40% som snitt över året.

Investeringar

Den här månaden valde vi att lägga in mer pengar i Trine. Att göra en investering som också verkar som välgörenhet känns riktigt bra i magen. Genom att investera i lånen Trine lämnar ut ger man fattiga möjlighet att köpa små solcellsanläggningar, som ersätter farliga bensindrivna lampor. Detta gör t ex att barnen inte riskerar att brinna inne när en lampa går sönder och tuttar fyr på hemmet, att de slipper giftiga avgaser, och att de kan plugga även kvällstid. Det undviker dessutom koldioxidutsläpp vilket är bra för miljön. Av våra 25 lån är ett helt återbetalat och ett har gått i konkurs så att vi inte fick tillbaka pengarna, och ett lån har fått skjuta upp sina återbetalningar pga problem i Corona-tider. Totalt sett ligger vi på plus trots att ett gick åt skogen. Vi ser det i vilket fall som helst i första hand som välgörenhet, men sådan där vi hela tiden kan fortsätta göra gott eftersom vi återinvesterar alla återbetalningar och ränta. Nu har de dessutom börjat med ett nytt förmånsprogram där man beroende på mängd investerat kapital (totalt) får olika extra ränta. Eftersom vi ligger i nivån mellan €1000 och €9999 är det första nivån, och då får man lite extra mot vad man får om man inte har €1000 investerat.

Vill du också investera? Använd gärna min länk så får du €10 och jag får samma. Vi har använt det i flera år (började hösten 2017) och tycker det är en jättebra grej. Varje investering får du också en uppskattning om hur många personer du hjälpt få elektricitet (222 för vår del), hur många ton CO2 som undvikits (31), och så vidare.

Utöver Trine fortsätter vi med månatliga automatiska investeringar i fonder, val av specifika aktier, och mindre investeringar via Lendify. Mer om våra placeringar finns här.

Hälsa

Ja den här månaden var ju inte optimal för min hälsa, när jag hamnade akut på sjukhus och blev opererad. Har varit sjukskriven i två veckor därefter och är väl ganska mycket tillbaka nu, men det var en riktig pärs. Resten av familjen har varit friska, tack och lov.

Bloggen

Totalt har det varit 6 852 sidvisningar under juni, vilket är en bra månad och näst bäst 2020. Mina inlägg om tacksamhet och att överleva blev de två mest lästa, och jag fick också många omtänksamma kommentarer som jag är väldigt glad över.

  1. Att överleva
  2. Tacksamhet
  3. Klädkostnader enligt Konsumentverket
  4. Värdet av en manikyr
  5. Bokrecension: Slöseriet med dina skattepengar

Skrivande

Jag fortsätter skriva. Eftersom jag skriver om första delen i min romanserie är det fortsatt svårt att mäta ord, men igår skrev jag t ex nästan 1 700 ord. Vissa dagar blir det färre ord eftersom det inte är lika mycket att skriva nytt, men jag skriver och/eller redigerar nästan varje dag. Jag är taggad, för det känns som att boken blir mycket mer sammanhängande och lätt att följa med i när jag nu ändrat från att följa fyra olika karaktärer till att bara ha en som huvudrollsinnehavare – Moira, som också fick namnge mitt förlag. Moira förlag AB är nu klart och redo för bokutgivning. Mitt första projekt att skicka ut i evigheten är dock inte min roman, utan kommer att bli en nedladdningsbar, ifyllnadsbar PDF om allt som kan vara viktigt att ha skrivit ner någonstans inför din egen bortgång…

Dela: