Vad gör folk i Corona-tider?

DI Digital frågade Prisjakt och Pricerunner vad som går bäst – och sämst – nu när det är Coronatider. Det känns som att svaren stämmer väldigt väl överens med vad folk håller på med i samhället just nu:

Vad går bäst just nu?

”Allt som har med hemmet och trädgården att göra. Städprodukter, robotdammsugare, högtryckssprutor, heminredning, byggmaterial, trädgårdsprylar… Även cyklar går bra, liksom hudvård, med undantag för smink, och hemelektronik.”

Vi tar hand om hemmet och trädgården. När jag cyklar till jobb har jag sett flera uppfarter där partier till nytt uterum eller växthus. På tippen är det långa köer för att folk rensar och renoverar så att det sjunger om det. Att sköta hudvården hemma är heller inget konstigt, det är nog få som för närvarande vill att någon annan pillar en i ansiktet i en timme. Och sminket går inte bra, för när vi påtar i trädgården eller rensar i garaget, eller för den delen bara jobbar hemifrån, då behöver vi inte vara lika uppiffade som vi kanske brukar vara (även om jag lugnt går till arbetet osminkad lika ofta som jag orkar sminka mig…).

Vad går sämst?
”Festkläder, plagg med hög modegrad, sånt man använder vid stora sammankomster.”

Hur mycket tid, energi och pengar ägnar vi i vanliga fall åt att se bra ut för andra människor? Jag undrar om något av detta kommer kvarstå efter att Corona är över. Kan vi inte tagga ner med ”plagg med hög modegrad”? Desto högre modegrad, desto snabbare omodernt, desto snabbare ”måste” vi byta ut dem.

Vår familj följer mönstret som jämförelsesidorna beskriver, även om vi inte köpt varken städprodukter (bikarbonat, såpa och ättika är utmärkta till det mesta) eller robotdammsugare, eller för den delen någon heminredning. Vi jobbar mycket i trädgården och det har gått en del pengar till det, inte minst eftersom vi byggt vårt hett efterlängtade uterum. Maken och svärfar byggde upp det (egentligen skulle det väl vara snickare som gjorde det, men de har satt upp det helt perfekt och det är såå fint) så vi sparade mängder med pengar på det. Nu väntar tomater, paprika, chili, och många andra växter på att få komma ut och bosätta sig i uterummet, som alltså kommer att agera även om växthus.

Vi planterade pioner i helgen och jag hoppas att de tar sig bra för de är så otroligt vackra. Annat i trädgården verkar trivas bra, det ser ut att bli ett riktigt vinbärsår i år. Jag har tagit skott från vår björnbärsbuske för att framöver få den att bli en hel vägg och även det nysatta verkar må bra. Hallonen sprider sig utan att man försöker och jag hoppas på att för första gången få så stor skörd att vi kan ha kvar lite i frysen.

Jag älskar den här perioden på året, när allting växer och det finns så mycket att se fram emot.

Dela: