Månadsavstämning: januari

Då var 2019 års första månad redan slut, och det här inlägget kommer, tack vare det där som är viktigare än bloggen (dvs Livet AB) lite sent. Men den som väntar på något gott… och visst har ni alla väntat som på nålar på vår första månadsavstämning? (Hah.)

Inkomster. Inkomsterna var inte så höga som de brukar, på grund av lägre föräldrapenning eftersom vi är nere på minimidagarna för äldsta dottern (har ”amorterat ner” dem för att komma till 94 dagar eller vad det är, eftersom man av någon anledning inte får ha fler än så kvar efter fyraårsdagen, då försvinner de ut i tomma intet) och mina extra 10% som jag fått av lön under en viss period sedan födseln av yngsta dottern verkar ha tagit slut. Men, men. Makens lön har stigit blygsamt efter disputationen (verkligen blygsam nettoökning) så den var något högre än tidigare. Jag har gjort mitt bästa för att ändå bidra till hushållskassan genom att sälja begagnat för 1 000 kr, mina gamla läkarstudentkompendier för drygt detsamma, och tagit ut Refunder-pengar. Dessutom hade vi min bästa kompis inneboende även halva denna månad, och hon betalade en liten slant. Totalt sett blev inkomsterna några tusen lägre än snittet för 2018.

Årets sparmål. Vi har satt upp nya sparmål, 20% högre än förra året eftersom vi väntar oss lönehöjningar över året. På grund av semester nådde vi inte riktigt upp till månadskvoten, men räknar med att ta igen det framför allt i mars-april då vi båda arbetar heltid.

Sparkvot. Vi åkte på semester, vilket givetvis åt upp en del av inkomsterna. Min personförsäkring betalas också i januari, så den drogs. Utöver det var vi jätteduktiga och höll igen hela månaden. Matkostnaderna i butik landade på knappt 2 400 kr (exklusive semestern, den räknas in under det jag kallar ’extravaganser’ i budgeten), och utematen bara på 310 kr. Vi köpte en begagnad säng till yngsta dotterns rum och sedan en till eftersom vi inte var nöjda med den första, och den första ligger nu ute till försäljning. Totalt sett måste jag ändå säga att med tanke på att det försvann tusenlappar till semestern, försäkringen, och att vi hade lägre inkomster än vanligt, så är jag väldigt nöjd med en sparkvot på 46,72%. Det är över målet på 40%.

Utdelningar. Kom från Realty Income och Walt Disney. Vi har ökat i båda på sistone och RI är ju en rolig aktie som delar ut varje månad. Återinvesteras.

Hälsa. Jag har bara hunnit tre pass med Fitbit den här månaden, men kompletterat det med fyra tillfällen gruppträning (testade BodyAttack tidigare i veckan, hur jobbigt som helst!), ett besök på simhallen, och två pass på Kanarieöarna. Och det ska inte stickas under stol med att det tar på krafterna att gå med både barnvagn och ett barn på snowracer till förskolan, dra upp och ner för pulkabacken ett antal gånger, och gå hem igen… Stegmässigt var det 422 220 steg som registrerades, men det är färre än det borde vara eftersom jag på dagtid på Kanarieöarna för det mesta tog av mig klockan (den är inte vattentät och det var rätt mycket bad). Bortsett från en del utsvävningar under semestern har både jag och maken tagit tag i maten också, och siffrorna på vågen går åt rätt håll.

Sammanfattning. Mindre inkomster och semester gör sparkvoten lägre än snittet 2018, men det är det här vi sparar till så who cares? Vi ligger ändå en bit över de 40% vi satt som mål. Hälsomässigt en bra månad.

Dela: