Ekonomi- och aktiepoddar

Det finns en uppsjö av poddar där ute i internetetern som kan lära en väldigt, väldigt mycket om sparande, ekonomi och börs (och allt annat, för det finns ju på allvar poddar om precis varenda ämne numera, vilket är helt fantastiskt). Sitter du i bilen eller är ute och promenerar finns det således ingen anledning att lyssna på reklamfylld radio, utan du kan istället passa på att lära dig något.

Allmänna ekonomipoddar för alla

Poddar som alla har något ut av.

På riktigt med Charlie och Mattias från ursprungliga Lyxfällan, kör vartannat program med någon expert, och vartannat program med någon kändis (som jag rätt ofta inte har en aning om vem det är, men det kan vara kul ändå). Ämnen som budget, begagnat, familjejuridik, pension, parekonomi och mycket mer.

RikaTillsammans-podden med Jan och Caroline Bolmesson som ligger bakom siten med samma namn. Intressanta intervjuer, djupdykningar i olika ämnen, allt från bästa kreditkorten till pension, hedgefonder till fondrobotar, diskussioner om olika böcker, och mycket mer. Har som investeringsfilosofi att enskilda inte slår marknaden, därför är indexfonder bäst.

Lyxfällanpodden med programledarna från Lyxfällan, som haft ett långt uppehåll men verkar vara tillbaka nu, med ämnen som lönesamtal, parekonomi, och budget.

Nybörjarpoddar

Poddar för dig som inte är så insatt i investeringar och sparande än – men nyfiken!

Avanzapodden med “Investeraren” Niclas Andersson och sparekonomen Johanna Kull. Bra basic-nivå och dessutom har de någon tanke om att inte hålla på hur länge som helst, så avsnitten är lite lagom långa på 30-40 min oftast.

Prata Pengar, numera nedlagd men avsnitten som finns är inte mindre bra för det. Unga aktiesparares originalpodd och bakgrunden till hashtaggen #pratapengar. Många väldigt intressanta avsnitt, framför allt i början.

Aktiekompisar är Unga aktiesparares nya podd, som givetvis främst riktar sig till lite yngre sparare med avsnitt som “budget och privatekonomi”, men som också har ett gäng intressanta intervjuer och avsnitt som även vi som inte får vara med i UA kan ta till oss.

Sparpodden med Nordnets Jocke Bornold och Alexander Gustafsson (ett litet tag till, tills Bornold lämnar Nordnet), en härlig podd som väl inte alltid pratar så mycket sparande, utan nog mer drar åt investeringar.

Fondpodden med Twitter-profilen Petrusko. Om fonder och investeringar, med intervjuer med olika fondförvaltare. Riktigt härlig och lugn podd.

Lite mer avancerade poddar

Poddar för dig som är inne i investeringssvängen och vill lära dig mer.

Kvalitetsaktiepodden är riktigt trevlig, med två östgötar som gör djupare analyser av, just det, kvalitetsaktier. Warren Buffet verkar vara husguden.

Investerarens podcast, startad veckan efter att Prata pengar gick i graven, med Niclas Andersson ensam. De vanliga avsnitten är med bara herr Andersson, och sedan finns en uppsjö specialavsnitt med intervjuer med VD:ar och liknande i olika bolag. Behöver ibland köras på 75% hastighet för herr Andersson har en förmåga att prata väldigt, väldigt fort.

Börspodden med John och Johan, en podd jag inte är så förtjust i då den innehåller lite väl mycket sponsorreklam. Men spola förbi de första minutrarna så slipper du det och resten är ganska trevlig.

Market Makers, en podd jag ännu inte hunnit lyssna på så mycket men det jag hunnit med är riktigt bra. Bolagsanalyser, gäster, börssnack.

Outsiders med Mikael Syding och Anna Svahn, där de diskuterar allt möjligt som har med börsen att göra, såsom hur de hittar case, hedging, och Anna gärna pratar om Stefan Ingves.

FIRE-poddar

Mer om ekonomisk frihet och “FIRE” (Financial Independence, Retire Early) än ekonomi som sådan.

ChooseFI är en amerikansk podd med två killar som snackar alla olika delar av FI.

Mad Fientist är en annan amerikansk podd med en kille som själv är FIRE sedan ett par år, och han intervjuar olika intressanta personer. Första avsnittet (från 2012) är med en av FIRE-världens största kändisar – Mr Money Moustache.