Månadsavstämning: november

Jag tycker att november är årets värsta månad – allt blir bara mörkare och kallare. Döm min förvåning när vi haft en november med många plusgrader fram till för någon dag sedan, härlig sol och tid som faktiskt bara flugit förbi. Det sista av makens förberedelser för disputationen far förbi och snart är det dags. Den lilla har blivit fyra månader och den stora håller på att lära sig skriva sitt namn och alla andra bokstäver.

Inkomster. På grund av att maken slog i taket för hur många komptimmar man får ha tvångsbetalades en del av dessa ut, vilket höjde våra inkomster. Dessutom tog jag en vecka jobb istället för föräldrapenning då jag gick en forskningskurs, så även där var det lite mer än vanligt. På loppissidan har jag varit aktiv och fått iväg vårt skötbord som inte används och en del kläder, och dessutom gjorde jag en tårta. På det hela taget nästan 10% över årsmedel.

Årets sparmål. Månadens sparande utgör 19% av årets sparmål. Vi har redan klarat vårt sparmål – vi får sikta högre nästa år! (Då kommer det bli rejäl löneökning för min man som dels kommer vara disputerad och dels kommer bli färdig specialist, och för mig som kommer halvtidskontrollen i mars ge 1 500 kr mer i månaden.)

Sparkvot. Trots ökade inkomster hade vi också en del utgifter denna månad. Ett företag fick komma hit och rensa alla frånluftsplatser (välbehövligt och risk för brand i t ex köksfläkten om det inte görs vart tredje år), vi bytte däck (vilket någon annan gör åt oss då de därmed huserar däcken som inte används använder vi det,  till en kostnad så klart), och beställning av en herrans massa julkort och lite annat i fotovägsjulklappar. Yngsta dottern fick ett pass och även en ny byrå (begagnad) medan äldsta dottern fick en ny säng (också begagnad). Dessutom sista betalningen för Radiotjänst innan det övergår i tvångsbeskattning. Maten blev lite mer denna månad än förra, lite oklart varför men så är det. Det beror nog framför allt på att det behövts fyllas på en hel del i skafferiet eftersom vi successivt ätit ur detta. Snittet ligger på 723 kr/vecka istället för uppåt 1 200 kr/vecka som den gjorde förr så jag är ändå nöjd. Just det, vi beställde också på Matsmart, ca 250 kr (dock var inte allt det mat). Sparkvoten landar i slutändan på 65,06% så helt illa blev det ju inte. Målet för året fortfarande 40%, och det klarar vi. Förra årets sparkvot i november var 50%.

Utdelningar. Kom från Realty Income, Investor (både i vår och barnens), och barnen har fått från Svolder. Återinvesteras givetvis. Vi har gjort lite småpåfyllningar i ett gäng olika innehav i stora portföljen. I barnens portfölj mest fokus på att öka investmentbolagen.

Hälsa. Färre pass med Fitbit Coach denna månad (7 st), mest för att det är mörkt och jag har varit trött. Dock har jag promenerat mycket med en föräldraledig kompis så en del steg har det i gengäld blivit, ganska exakt 400 000 steg. Stressnivåerna har känts bättre för familjen denna månad då mycket av disputationen, som varit huvudstressor de senaste många månaderna, börjar falla på plats. Den 14 december är det dags och sedan ska vi andas igen.

Sammanfattning. Lite mer utgifter än jag tyckte det skulle vara, men ändå en bra vardagsmånad. Vi tänker på vad vi köper och allt vi kunnat köpa begagnat har köpts begagnat. Bättre månad ur hälsosynpunkt.

Dela: