Försäkringsgenomgång med hög timpeng

En för de flesta betydande utgiftspost är försäkringar av olika slag. Hemförsäkring, bilförsäkring, personförsäkring, sjukdomsförsäkring, djurförsäkring, livförsäkring, barnförsäkring, försäkringar på diverse prylar, och så vidare i all oändlighet i princip.

Ett par månader efter att jag började sätta mig in i vår ekonomi satte jag mig ner och gick igenom alla våra försäkringar. Med tanke på att jag aldrig gjort en liknande genomgång tidigare, inte heller maken, var det inte särskilt förvånande att jag upptäckte att vi hade flera onödiga försäkringar.

Så vad var det som rök?

Vi hade bland annat id-skyddsförsäkringar. Det låter ju bra, i denna tid av id-kapningar. Men det visade sig att det skyddet som erbjöds i den specifika försäkringen redan finns i hemförsäkringen, så det var ju meningslöst att betala ytterligare pengar för det. Vi hade också en olycksfallsförsäkring som på samma sätt redan fanns i en större sjuk- och olycksfallsförsäkring.

Jag tittade även på kostnaden för olika försäkringar, och när tiden kom för att förnya bilförsäkringen bytte jag bolag till ett billigare men med samma skydd. (Dock fick jag lära mig att bilförsäkringen måste stå på den som äger bilen, vilket i vårt fall är maken, så även om det var billigare med mig på försäkringen så funkade inte det…)

Totalt sett blev det 5 000 kr mindre ut i försäkringar varje år när jag var färdig. Inte illa för en dryg halvtimmes genomgång. Pengarna går nu istället till investeringar.

Sedan kan man diskutera behovet av försäkringar, vilket jag sett i andra bloggar. Om man till exempel istället för att betala några tusenlappar om året i barnförsäkring sparar och investerar dessa pengar, så har man ju en garanterad summa när barnet fyller arton, istället för en barnförsäkring som förhoppningsvis aldrig faller ut.

Vi har ändå valt att ha barnförsäkringar för båda barnen, dels för att vi köpte en försäkring för äldsta barnet innan vi börjat fundera i dessa banor och dels för att det någonstans känns som att utmana ödet att inte ha barnförsäkring. Och vi sparar till dem också, så det är inte ett antingen-eller. Men det är något att fundera på, för ränta-på-ränta-effekten av att spara ett par tusen om året blir ändå rejäl över en nästan tjugoårig period.

Hur gör ni med olika försäkringar? Vad har ni och vad rationaliserar ni bort?

Dela: